Τι είναι η στεφανιαία νόσος;
Πρόκειται για τη νόσο των αγγείων της καρδίας, τα οποία ονομάζονται και στεφανιαία αγγεία επειδή “τυλίγουν” την καρδιά σαν στεφάνι.
Kατά τη στεφανιαία νόσο ο αυλός, δηλαδή το εσωτερικό μέρος των αγγείων, διαβρώνεται, συσσωρεύοντας αθηρωματικό υλικό. Αυτό με την πάροδο του χρόνου έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση του αγγείου.
Από τα στενωμένα αγγεία είναι λογικό να περνάει μικρότερη ποσότητα αίματος. Όταν αυτή η ποσότητα δεν είναι ικανή να τροφοδοτήσει την καρδιά με όσο αίιμα χρειάζεται, τότε εμφανίζονται προοδευτικά διάφορα συμπτώματα. Η σταθερή στηθάγχη είναι συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα. Ως στηθάγχη ορίζουμε τον πόνο στο στήθος που μπορεί να αντανακλά σε γειτονικά σημεία, όπως στο λαιμό, τη γνάθο, τα χέρια. Την ονομάζουμε σταθερή όσο καιρό εμφανίζεται κατά τις δραστηριότητες του ασθενούς όπου η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα και έχει αυξημένες ανάγκες για αίμα ενώ ο πόνος ηρεμεί μόλις ο ασθενής σταματήσει τη δρασηριότητα. Στο επόμενο στάδιο, ο πόνος έρχεται και στην ηρεμία. Σε αυτό το στάδιο, το σύμπτωμα ονομάζεται αστηθής στηθάγχη. Ως τελικό σύμπτωμα εμφανίζεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ποια είναι τα αίτια της στεφανιαίας νόσου;
Η στεφανιαία νόσος είναι μία ασθένια η οποία όπως και το γήρας. Είναι η φυσική εξέλιξη των αγγειων που σε κάποιους εμφανίζεται νωρίτερα ενώ σε άλλους αργότερα. Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστεί είναι συνάρτηση κάποιων παραγόντων, που όσους περισσότερους παράγοντες έχουμε τόσο πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Η βελτίωση ή απομάκρυνση των παραπάνω μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Δυστυχώς όπως και σε πολλές άλλες παθήσεις, η κληρονομική προδιάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και έτσι εφ’ όσον δεν υπάρχει τρόπος αυτό να προληφθεί, τα άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά από τον υπόλοιπον πληθυσμό.
Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις Δυτικές κοινωνίες. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για σωστή πρόληψη.