Βηματοδότης

Τι είναι ο βηματοδότης;

Ο βηματοδότης έιναι μία μικρή αλλά υψηλής τεχνολογίας συσκευή, η οποία εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα. Σκοπός της συσκευής αυτής είναι να ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς.

Ειδικότερα ο βηματοδότης προφυλάσσει την καρδιά απο τις βραδυαρρυθμίες. Πρόκειται για  αρρυθμίες  κατά τις οποίες η καρδιά αδυνατεί να αυξήσει τους παλμούς της και “χτυπάει” αργά, άσχετα με τις ανάγκες του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα  εμφανίζονται συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, ζάλη ακόμα και συγκοπή.

Φυσιολογικά η καρδιά ενεργοποιείται και συσπάται από ένα μικρό ηλεκτρικό ερέθισμα, που παράγεται στον φλεβόκομβο (βλεπε αρρυθμία). Οταν αυτό το ερέθισμα είτε δεν μπορεί να παραχθεί, είτε δεν μπορεί να διαδοθεί, τότε η καρδιά δεν συσπάται.  Ο βηματοδότης μπορεί και αντιλαμβάνεται τους παλμούς της καδιάς και προγραμματίζεται έτσι ώστε, όταν η καρδιά δεν συσπάται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. ένα δευτερόλεπτο, τότε αναλαμβάνει αυτός να να δώσει ένα τεχνητό ηλεκτρικό ερέθισμα, προκαλώντας σύσπαση στην καρδιά.

βηματοδότης
βηματοδότης

Το σύστημα του βηματοδότη αποτελείται από μία μικρή συσκευή που αποκαλείται ατύπως και “μπαταρία” και τα ηλεκτρόδια (καλώδια) τα οποία τοποθετούνται μέσα στην καρδιά. Η συσκευή περιλαμβάνει την μπαταρία και το κύκλωμα ηλεκτρονικών μικροτσιπ, το οποίο είναι υπεύθυνο να αντιλαμβάνεται, μέσω των ηλεκτροδίων, πόσο αργά “χτυπάει” η καρδία.

βηματοδότης και ηλεκτρόδια
βηματοδότης και ηλεκτρόδια

Θα χρειαστεί ποτέ αντικατάσταση ο βηματοδότης;

Η μπαταρία έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν όμως πλησιάζει προς την εξάντληση θα πρέπει να αντικαθίσταται με νέα. Η αντικατάσταση αφορά όλη τη συσκευή αφού η μπαταρία είναι ενσωματωμένη μέσα σε αυτήν. Αυτό που παραμένει είναι τα ηλεκτρόδια τα οποία συνδέονται στη νέα συσκευή.

Ο βηματοδότης θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά από καρδιολόγο ώστε να επιβεβαιωθεί η σωστή του λειτουργία. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τον εκτιμώμενο υπολοιπόμενο χρόνο ζωής της μπαταρίας καθώς και τον έλεγχο λειτουργίας των  ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια μπορούν να υποστούν θραύση ή να χάσουν την επαφή τους με το μυοκάρδιο.

Leave a Reply